Velkommen Lidt om Mig Tamrotterne Opdræt Køb og Kontakt


Uskrevne forventninger til en avler/opdrætter
(og lidt om navngivning)

Hent som pdf: Forventninger

Forventninger:

Mange nye avlere føler de støder hovedet mod en mur, når de første gang præsenterer deres kuld i en gruppe eller på et forum der indeholder mere erfarne opdrættere.

En del af grunden, som jeg vurderer det, er at man i tamrotteverdene fra div. fora, har en temmelig fast tradition for, hvordan kuld præsenteres, og en forventning om, hvilke oplysninger der hører til, og hvornår.

En standard præsentation af et kuld indeholder:

Navn, alder/fødselsdato, startvægt (før parring), fænotype, temperamentsbeskrivelse, billede og stamtavle for begge forældre (I det omfang oplysningerne er tilgængelige).

Forventinger til fænotyper i kuldet, tankerne bag sammensætningen, info om købsbetingelser og pris.

Kuldets fødselsdag, antal unger, kønsfordeling (er oftest på plads indenfor den første uge), ofte gennemsnitlig fødselsvægt, og beskrivelse af mor-tot's håndtering af fødsel og den første tid med ungerne.

Ugentlig opdatering med enkeltbilleder, enkeltvægt, køn og præcis fænotype.

Det betyder altså, at det forventes at avler har helt styr på forældrenes informationer, har nok styr på genetik (eller har fået hjælp) til at forudse udfald af den givne sammensætning, kan skelne køn indenfor den første uge, kan genkende og beskrive farver, aftegninger osv. korrekt, og opdaterer jævnligt med relevant info om ungerne.

Omend ofte uberettiget, kan det give det indtryk at avler er useriøs, ustruktureret, uengageret eller uvidende, hvis ikke den forventede info præsenteres eller forefindes. Der menes intet ondt med de kommentarer der kan falde ved "ufuldstændige" kuldpræsentationer, "vi" er bare forvent med traditionerne, og ønsker det bedste for både unger og kommende købere.

Al info nævnt herover er relevant for en potentiel køber, hvilket er grunden til at det netop er denne tradition der holdes fast i. Det er svært på en facebookgruppe, at strukturere en kuldpræsentation på samme måde som man kan på et forum, men det er netop grunden til at det anbefales at lave ét album og samle alle kuldopdateringer deri. Alternativt lave en kuldside på sin facebook-/hjemmeside eller en kuldtråd på et forum, og linke dertil, når der er nye opdateringer.

Navngivning:

Traditionen er, at en avler/opdrætter vælger et opdrætternavn som bliver en del af navnet hos alle unger født hos denne person. Det betyder at man alene på navnet (ved et billede, i en stamtavle el. lign.) kan se hvor tamrotten er født. Nogle vælger at give dyrehandlerrotter dyrehandlerens navn som opdrætternavn (ex. MaxiZoo's Buller), hvilket er en god mulighed hvis man gerne vil have et navn på sin nye tot. Det er meget misvisende at give sit opdrætternavn til rotter født andre steder end hos en selv, især hvis denne senere indgår i avl, og derfor vil være at finde på stamtavler.

Navnetemaer er helt frivillige, men bruges ofte af avlere/opdrættere der har flere kuld, for at kunne strukturere, adskille og genkende unger af eget opdræt. Nogle bruger temaer, andre begyndelsesbogstaver. Samtidig betegnes hvert kuld oftest med et bogstav, for at skelne. Altså bliver første kuld "kuld A", næste "kuld B" osv.

HosHedvig - Copyright © 2010 | Design af Astrid Loft Hansen